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 It is all about how you ask, and when it comes to 
homeowner's or community associations, which are 
notorious for not providing the information you need 
to as quickly or as thoroughly as you would like in 
preparation for your closing, knowing what you can ask 
is your best tool!

As of July 1, 2017, both the Condominium Act (Florida 
Statutes Chapter 718) and the Homeowners’ Association 
Act (Florida Statutes Chapter 720) were amended to 
provide form estoppel certificates to be used in connection 
with the sale or 
transfer of a property. 
Both statutory 
provisions list a 
number of questions 
that a community 
association must 
answer upon request 
by an owner, an 
owner’s designee, 
or a mortgagee or a 
mortgagee’s designee. 

Estoppel certificates 
must be issued by the 
association within 
ten business days 
after receipt and may 
be completed by any 
association board 
member or authorized agent of the association.  However, 
here are some practical points to consider when using 
the statutory estoppel process. 

1.    An association only has to answer the questions 
listed in the statutes.  At the association’s discretion, 
it may, but is not required to, provide answers to any 
other questions.  Many associations will not answer 
anything more than what is required as a wrong answer 
creates liability for the association, and an unfavorable 
answer may persuade a purchaser to walk away from the 
property, leaving the association to answer to the angry 
owner/seller.

2.    An association does not have to give you documents 
relating to the association business regardless of how 
relevant they may be to the transaction. However, that 
is not the end of the story.  The owners/sellers have 
the right as a member of an association to “access” the 
“Official Records of the Association” and to make copies. 
See Florida Statutes Section 718.111(12) and Section 
720.303(5). So, if the purchaser really needs to see how 
business is conducted in the community and wants the 
minutes of the board meetings from the last few months, 
have the seller obtain copies from the association through 
an official records request.

3.    Estoppel certificates must be good for 30 days 
if provided by the association via hand delivery or 
electronic means.  However, an estoppel certificate sent 
by regular mail has a 35-day effective period.  If additional 
information (which would include a special assessment 
that was just passed) or a mistake related to the estoppel 
becomes known by the association within the effective 
period, the association must provide an updated 
estoppel free of charge. Further, if the association misses 
the ten-business-day deadline, the association cannot 

charge any fee for the 
estoppel certificate. 

4.     Fees for estoppel 
certificates are capped 
by law at $250.00 if 
no assessments are 
delinquent.  However, 
if assessments are 
delinquent on the 
date the certificate is 
issued, the association 
may charge up to an 
additional $150.00.  
Further, if an estoppel 
certificate is requested 
on an expedited 
basis and delivered 
within three days 
after the request, the 

association may charge an additional fee of $100.00. The 
more you know! 

For a list of the questions that are contained on the 
statutory estoppel certificates, refer to Florida Statutes 
Sections 718.116(8) and 720.30851.

This article is not intended to serve as legal advice 
and should not be used as a substitute for consultation 
with an attorney. 
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